BESLENME DOSTU OKUL

BESLENME DOSTU OKUL

25.10.2018 423

BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ

PROJENİN MİSYONU

Günümüzde sağlıklı yiyeceklerle beslenmek insan sağlığı açısından daha da önem kazanmaktadır. Çünkü sağlığımızın bozulmasında en önemli etkenlerden biri temiz gıda ve yiyeceklerle beslenme konusundaki bilinçsizliğimizdir. Soframıza gelen yiyeceklerin nasıl üretildiğini bilmiyorsak ve bu yiyeceklerin sağlığımıza olan etkilerini değerlendiremiyorsak iyi bir tüketici sayılmayız. Bu yüzden Beslenme Dostu Okul Projesi'nin yürütülmesi önemli bir zorunluluktur. Beslenme sadece yemek yeme veya sofra kurma işi değil aynı zamanda yemek, çevre, tarım, kültür ve en önemlisi sağlıkla da ilişkilidir. Sağlıklı bireyler olmanın ön koşulu kitle iletişim araçları ve diğer iletişim biçimleri ile çocuklarımıza dayatılan beslenme tarzı ve alışkanlıklarına karşı donanımlı bireyler yetiştirmektir.

Günümüzde şehirlerde yaşayan çocuklarımızda fiziksel aktivite yetersizliği giderek artmaktadır. Çocuklar ev içinde TV veya bilgisayar başında daha fazla zaman geçirmekte, yeterli yeşil alanların olmaması, trafik, güvenlik vb. nedenlerle ev dışına fazla çıkamamaktadırlar. Yaşam döngüsü boyunca en aktif dönem olarak yaşanılan çocukluk çağında bile olumsuz çevresel koşullar nedeniyle yeterince aktif olamamaya başlamışlardır. Bu nedenle çocuklarımıza düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırmak, onların sağlıklı büyüme ve gelişmelerini desteklemek için çok önemlidir.

 PROJENİN VİZYONU

Günümüzde değişen yaşam tarzı beslenme şekillerini de değiştirmiştir. Hızlı ve sağlıksız tüketime dayanan beslenme alışkanlığı giderek yayılmaktadır. Bu durum çocukların ve gençlerin sağlıklarını olumsuz yönde etkileyerek sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Beslenme ve Sağlık Projesi, sağlıklı bir yaşam sürmek için çocukluktan itibaren sağlıklı beslenme alışkanlığının kazanılmasını hedeflemektedir. Bunun için; yakın çevreden başlayarak sağlıklı yiyeceklerin nasıl olması gerektiği, sağlıklı sofralar, temizlik ve hijyen açısından besinlerin hazırlanışı konusunda farkındalık yaratmak istenmektedir.

Sağlıksız tüketime eş olarak şehirlerde yaşayan çocuklar ev içinde TV veya bilgisayar başında daha fazla zaman geçirmekte, yeterli yeşil alanların olmaması, trafik, güvenlik vb. nedenlerle ev dışına fazla çıkamamakta ve fiziksel aktive yetersizliği artmaktadır. Çocukluk çağından itibaren düzenli aktivite alışkanlığı kazandırmak, egzersizi günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline getirmek ve en azından her birey için günlük bedensel aktivite miktarını arttırmak bireysel sağlığımızın korunması ve ileride karşılaşılacak sağlık tehditlerinin azaltılması konusunda farkındalık yaratmak istenmektedir.

AMAÇLARIMIZ

KÖRFEZ NENE HATUN İLKOKULU OLARAK

1-Aile ve çocuk eğitimleri ile sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağmak için;

a- Çocuk ve ailelerde sağlıklı beslenme,

b- Çocukluklarda şişmanlık,

c- Sağlıklı okul dönemi,

d- Sağlık risklerine göre ( Hiperlipidemi,troid hastalıkları , demir yetersizliği,kansızlık )

e-Diş sağlığı ve fırçalama alışkanlığı

çocuk ve aile beslenmesi, programlarıyla genç nesillerin sağlıklı yetişmesine destek vermek.Aile bireylerinin sağlıklı çocuklar beslenme bilincini artırma, sağlık risklerini azaltma ve sağlıklı nesiller yetiştirme için gerekli beslenme eğitim hizmetini sağlamak.

 

HEDEFLERİMİZ

KÖRFEZ NENE HATUN İLKOKULU OLARAK

1. Öğrencilerimizi temel besinler hakkında bilgilendirme ve bilinçlendirme.

2. Öğrencileri yeterli ve dengeli beslenme hakkında bilgilendirme ve bilinçlendirme.

3. Öğrencileri temiz gıda ve yiyeceklerle beslenme konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme.

4. Öğrencilerde sağlıklı beslenme alışkanlığına teşvik etme.

5.Öğrencilerde sağlıklı beslenme alışkanlığını kazandırma.

6.Öğrencileri ve velilerimizi obezitenin önlenmesi hakkında bilgilendirme ve bilinçlendirme.

7. Öğrencilerimizi ve velilerimizi fiziksel aktivite hakkında bilgilendirme ve bilinçlendirme.

8.Öğrencilerde fiziksel aktivite alışkanlığına teşvik etme ve kazandırma
BEDEN KİTLE ENDEKSİ HESAPLAMA

Şişmanlığın belirlenmesi

Bir kişinin şişman olup olmadığını belirlenmesinin en iyi yolu, beden Kitle Endeksi  (BKİ) 

olarak bilinen ve kolaylıkla hesaplanan bir yöntemin kullanılmasıdır.

Beden Kitle Endeksi Nasıl Hesaplanır ?

Vücut ağırlığının (kg olarak) boy uzunluğunun (metre cinsinden ) karesine bölünmesiyle 

hesaplanır.

ÖRNEĞİN : Vücut ağırlığı 70 kg, boyu 160 metre olan bir kişinin beden kitle indeksi ;

70/1.60x1.60  70/2.56= 27.34 kg/m²  dir.

 

16 dan küçük ise = İleri Düzeyde Zayıf
16-16.99                = OrtaDüzeyde Zayıf
17-18,49                = Hafif Düzeyde Zayıf
18,50-24,9            = Normal Kilolu
25-29.99               = Hafif Şiman / Fazla Kilolu
30-34.99               = 1. Derecede Obez
35-39.99                = 2.Derecede Obez
40 dan büyü ise    = 3. Derecede Obez / Morbid Obez